tiistai 22. huhtikuuta 2014

Pääsiäisen viettoa vesistön äärellä

Lähdimme pääsiäisvapaiksi rentoutumaan Matema Beachille, joka sijaitsee Malawi-järven (tunnetaan myös Njassajärvenä) pohjoisrannalla. Matema Beachin vieressä sijaitsevat jylhät Livingstonen vuoret, jotka korostavat upeasti maiseman vaihtelevuutta. Matkustimme ensin Mbeyaan bussilla ja matka kesti noin kuusi tuntia. Otimme Mbeyasta hotellin yhdeksi yöksi. Mbeyassa meitä vastassa oli lehtorimme tuttava, jonka kyydissä jatkoimme matkaa seuraavana aamuna.

Tie Matema Beachille kulki halki Tukuyun vuoristokylän, jossa sateiset pilvet reunustivat laajoja banaani- ja teeviljelmiä. Poikkesimme reitiltä ihaillaksemme luonnonnähtävyyksiä, kuten ”Jumalan siltaa” ja erästä kuohuvaa koskea, jossa suuri pyörremmäinen onkalo kuljettaa massoittain vettä maan uumeniin. Nähtävyydet olivat upeita ja paikalla ei ollut muita turisteja. Nämä molemmat sijaitsivat lähellä paikallista vankilaa.

Tukuyusta jatkoimme kivikkoista hiekkatietä laskeutuen kohti Matema Beachia. Suoraan tullessa matka ei olisi kestänyt kuin noin neljä tuntia, mutta poikkesimme reitiltä ihailemaan luonnon muovaamia erikoisuuksia. Vaikka menomatkalla tiet eivät hirveän huonossa kunnossa ollutkaan, puhkesi autostamme toinen takarengas, jonka paikkautimme erään pienen kylän kohdalla.

Olimme varanneet Matema Beachilta Blue Canoe Safari Campista bungalowit. Blue Canoe on todella ekologinen vaihtoehto ja kiitettävän kokoiset bungalowit olivat erittäin viihtyisät. Bungaloweissa on todella siistit ekovessat, eli siis ei vedellä lotrattavat, ja sähkö tuotetaan aurinkoenergialla. Lähes kaikessa rakennetussa on hyödynnetty luonnonmateriaaleja. Suhteessa paikan miellyttävyyteen ja kattavaan aamupalaan, kustannukset olivat kohtalaisen edulliset. Kaiken kaikkiaan ruoka Blue Canoessa oli todella hyvää, ja tuoretta järvikalaa oli tarjolla. Palvelu oli todella ystävällistä ja vieraanvaraista. Maisemat olivat jylhät ja aaltojen kohina oli uskomaton. Järvi muistuttaa kokonsa takia enemmän merta. Paikallisia kalastajia oli paljon vesillä perinteisten puukanoottien kanssa. Muutenkin rantaa pitkin kulki usein paikallisia, mikä on hyvä, ettei aluetta ole rajattu pois kyläläisiltä. Kyllä sielu lepäsi niissä oloissa ja maisemissa!

Otimme viikonlopun lököttelyn ja rentoutumisen kannalta ja vasta sunnuntaina teimme yhden kanoottiretken läheisessä joessa paikallisilla puukanooteilla oppaiden kanssa. Bongailimme lintuja ja nautimme luonnon äänistä. Matemalla on myös muita retkimahdollisuuksia ja esimerkiksi snorklaamaan pääsee helposti. Kaikki on järjestettävissä helposti majapaikan toimesta.

Säiden puolesta suosittelisin matkustamista Matema Beachille kuivalla kaudella, sillä säät vaihtelevat näin sadekaudella todella nopeasti. Pääasiassa viikonloppu oli lämmin, mutta pilvinen ja sateita tuli useasti. Sunnuntaina aurinko paistoi hyvän tovin kirkkaasti. Sadekaudella kuitenkin järveen tulee suuret määrät valumavettä vuoristoista ja ympäristöstä, jolloin se sameuttaa järveä, kuin myös sade ja tuuli. Snorklaamista ei edes viitsinyt lähteä yrittämään. Täälläpäin makean veden kanssa täytyy myös muistaa bilhartsian riski. Kyseessä on makean veden loinen, joka kulkeutuu kehoon suoraan ihon läpi. Makeassa vedessä uinnin jälkeen kannattaa parin viikon jälkeen syödä varmuudeksi lääkitys, vaikka oireita ei tulisikaan.

Paluumatkalla pientä jännitystä syntyi tulvavesistä, joita rankkasateet ja valumavedet olivat aiheuttaneet lähialueen kylille ja teille. Parhaimmillaan tie oli peittynyt polven syvyydeltä virtaavaan veteen. Monet paikalliset talot ja piharakennukset olivat tulvaveden vallassa. Henkilöautolla oli melkoisen jännittävää ylittää näitä laajoja veden peittämiä kohtia. Vähän myöhemmin myös paikattu auton rengas kosahti uudelleen. Onneksi oli kuitenkin vararengas vielä käyttämättömänä takaluukussa ja selvisimme Mbeyaan, josta nappasimme tukalan täyden paluubussin Iringaan.

Veden luoma silta.


Veden pauhu ja voima oli uskomaton. Kuulemma kierto maan alla kestää useita päiviä.

Banaania kasvoi lähes joka puolella matkan varrella.

Matema Beach by night time. 

Livingstone Mountains.

Paikallisia kalastajia vesillä.

Kanoottiretkellä.

Maisema bungalowin terassilta. Not bad.


Veden saartamana. Autosta napattu kuva.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti