perjantai 30. toukokuuta 2014

Sansibar: Sekoitus itää ja Afrikkaa

Matkustimme Sansibarille lomailemaan viikoksi Iringasta. Vietimme ensin Stone Townissa kaksi yötä ja loppuajan olimme Matemwella, joka sijaitsee itäpuolella saarta.

Stone Town on upea kaupunkikohde, jossa idän vaikutukset näkyvät niin rakennuksissa kuin kulttuurissakin. Sansibarilaisista 99 prosenttia on muslimeja. Stone Town on yksi Unescon maailman perintökohteista ja rajautuu kolmion malliseksi alueeksi Sandibar Cityn rannikolla. Ilmassa tuoksuu kalaruuat ja mausteet, kapeat kujat ja kadut ovat idyllisen ilmeikkäät intialais- ja arabialaistyylisten rakennuksien vuoksi. Sansibarille voi helposti matkustaa pienkoneella rannikolta. Se kestää 20 minuuttia. Toinen vaihtoehto on käyttää lauttaa, jolla matka taittuu parissa tunnissa. Kaupungista löytyy paljon käsitöitä, vaatteita ja maalauksia, mutta hintatasoltaan Sansibar on tuplasti kalliimpi mantereeseen verrattuna. Turistihinnat näkyivät myös ravintoloissa, mutta eivät silti olleet suhteessa liian kalliita. Söimme paljon kalaa ja mereneläviä, sillä sisämaassa Iringassa niitä löytää lähinnä kuivattuina.

Turisteja saarella oli todella paljon, vaikka sesonkiaika ei ollut vielä alkanut. Tämän lisäksi kaupunki on pullollaan perässä roikkuvia kaupustelijoita, joista saattaa olla jopa vaikea päästä eroon.

Ensimmäiseksi päiväksi varasimme paikallisen oppaan, joka kierrätti meitä Stone Townissa. Kävimme muun muassa entisellä orjatorilla, joka on ollut viimeisimpiä koko Afrikassa, anglikaanisessa kirkossa ja Darajani Marketissa, joka on basaarialue lukuisine myyntikojuineen ja soppineen.

Toisena päivänä teimme retken Prison Islandille, jossa on lukuisia jättiläiskilpikonnia. Kilpikonnat eivät kuulu sansibarilaiseen luontoon, vaan ne ovat tulleet saarelle 1900-luvun alussa lahjoituksena Seychellien silloiselta brittiläiseltä kuvernööriltä. Kilpikonnista monet olivat todella iäkkäitä, vanhin oli lähemmäs 200-vuotias. Nämä hitaat muhkurat pitivät kovasti leuan alta rapsuttelusta. Kävimme myös Prison Islandilla uimassa. Turkoosi vesi ja valkoinen hiekka on pettämätön yhdistelmä, vaikka sää oli pilvinen.

Loppuajan vietimme tosiaan Matemwella Seles Bungalowissa majaillen. Majoitus, ruoka ja palvelu oli siellä erinomaista. Nautimme rannalla loikoilusta ja kävimme myös Mnemba-saaren riutoilla snorklaamassa. Se oli upea ja edullinen reissu,vaikka tällä kertaa kohdalle ei osunutkaan vesikilpikonnia tai delfiinejä.
Orjakellari. 


Orjamuistomerkki.Tonnikala.

Mausteita.

Intialaistyyliset ovet ovat ominaisia Sansibarin rakennuskulttuurissa.Old Fort.


Stone Town.Tämä kaveri oli lähes 200-vuotias.Matemwe laskuveden aikaan.

Ranta oli täynnä rapuja ja niiden koloja.


Meri palaa takaisin Matemwella. Kaukaisuudessa Mnemba-saari, jonka edustan riutoilla snorklasimme.


Paikallisia veneitä.

Seles Bungalowin baarin alakerta.

Seles Bungalow sijaitsee mukavan puutarhan suojissa.

Mikumin luonnonpuiston alueella bongattiin takaisin Iringaan ajaessa leijonanpentuja autotien vierestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti